Residence Remodel

Complete Renovation for Home in San Jose, California

by Gene Sugimura, senior principal, Sugimura Finney Architects

From Architectural West Sep/Oct ’11

Completed in early 2010, the McCoid residence remodel, in San Jose, Calif., included a complete renovation and upgrade of the kitchen, family room, entry, master bath, and outdoor patio, all within the existing building plan.  There were no expansions outside of the exterior walls.

         The home was no longer in keeping with the family’s life style and was badly in need of more current style, technology, and energy efficiency.  The overall objective was to create more open, inviting spaces, and to provide better interior circulation with increased natural lighting opportunities and energy efficiency.

         The use of more sustainable and recyclable materials was accomplished by using:  Caesarstone countertops, made from quartz, one of nature’s strongest materials; bamboo flooring throughout, gracefully tying in all spaces; and the use of natural quarry stone in the new prominent front entry, carried into the living room fireplace for more materials continuity.

         The ceiling was reworked to provide better insulation under the roof with a more efficient HVAC ducts system throughout the house, thus allowing for a greater energy-savings environment, to retain heat in the winter months, and minimize heat gain in the summer.  Also, all newly-installed exterior windows have “duo-pane” insulating systems to maximize energy efficiency, and the new lighting throughout is all low energy-consuming.

         Some of the more contemporary features are:  The raising of the front entry roof, enhancing the main entrance and showcasing the front entry with natural stone columns on each side of the main door.  This also provided a more inviting and brighter entryway inside.  Construction of a pull-out shelf system for a traditional pantry enhances the openness of the kitchen.  Existing tight spaces, like the master bathroom, were given a complete overhaul to focus more on openness and spaciousness with the use of glass and mirrors and better lighting opportunities.

Please follow and like us: